Hoerenlopers in het Journaal

 
Ja, hoerenlopers in het journaal... Wie had dat gedacht!!! De meest doodgezwegen groep in Nederland, waar nog altijd een enorm taboe op rust  was afgelopen week uitgebreid in het nieuws in kranten, TV en internet.


En nog op een positieve wijze ook.. Tot nu toe werden bekende hoerenlopers tot de grond toe afgebrand of speelden ze een dubieuze rol in ranzige pulpprogramma's of werden we afgeschilderd als potentiële verkrachters. En nu worden we, volgens het kabinet, geacht een rol te spelen in het opsporen van misstanden in de prostitutie.
Toen ik enigszins van mijn verbazing bekomen was, moest ik wel toegeven dat ik het in principe wel een goede ontwikkeling vind. Het gaat ze erom de gedwongen prostitutie onder invloed van loverboys, en pure mensenhandel van, meestal buitenlandse meisjes vroegtijdig aan te pakken en uit te roeien. En daar ben ik een fervent voorstander van. Weg met die misstanden en laat er asjeblieft alleen meisjes in de business werken die er zelf voor gekozen hebben!
En het is natuurlijk waar dat de klant, letterlijk en figuurlijk, tijdelijk heel dicht bij het meisje staat. Een oplettende man kan signalen opvangen dat ze het allemaal niet vrijwillig doet, kan zien of ze tekenen van mishandeling vertoont en, sowieso of ze wel boven de 18 is.
Maar het blijven allemaal maar uiterst subjectieve begrippen. Leeftijd schatten van iemand die geraffineerd is opgemaakt is moeilijk. Een blauwe plek kan ook gewoon van een ruwe klant gekomen zijn. En als een meisje flink onder druk is gezet zal ze dat zeer waarschijnlijk niet zo maar tegen een klant zeggen.
En dan constateer ik een mogelijk slachtoffer van mensenhandel. Ik bel de politie en wat dan, gaan die haar dan oppakken en uithoren? Het kan natuurlijk ook dat ze hier weliswaar illegaal Nederland is binnengekomen maar wel volledig uit vrije wil dit werk doet. Krijgt ze dan ook maatschappelijke hulp of wordt ze zonder pardon de grens overgezet.
Ik moet dan wel vrij zeker van mijn zaak zijn om haar niet nog meer problemen te bezorgen. Een ander argument is dat ik in al mijn jaren als hoerenloper nog nooit (!!) een klip en klaar geval van gedwongen prostitutie heb meegemaakt. Het aantal twijfelgevallen kan ik op de vingers van een hand tellen en ik denk dat ik slechts in een geval de politie zou inlichten. Dat was ruim tien jaar geleden. Het betrof dan een jong meisje die het werk zo te beoordelen wel leuk vond, maar door een opmerking van haar: "je weet vast niet hoe oud ik ben" en toen ik nog eens goed naar haar keek, kreeg ik sterk de indruk dat ze minderjarig was, waarschijnlijk van huis weggelopen. En de baas was absoluut van het type dat daar misbruik van zou maken. Maar dat is dus slechts 1 geval in de duizenden ontmoetingen die ik in mijn hele leven heb gehad.
Kijk, ik ontken absoluut niet dat er gedwongen prostitutie is. Ik kom alleen niet zo vaak in die gebieden waar dat zich, volgens mij, het meest voordoet. En dan denk ik aan de tippelzone, met te jonge meisjes (loverboys) en buitenlandse (oostblok-) vrouwen, die mogelijk door maffiosi gedwongen worden tot prostitutie.
Kortom, ik ben fervent voorstander van het oprollen van allerlei illegale praktijken en ik hoop ook dat mannen die wel met die meisjes in contact komen, ruimschoots gebruik maken van de mogelijkheid om anoniem (!) aangifte te doen van mogelijke gedwongen prostitutie. Juist die anonimiteit vind ik een hele goede aanvulling en absoluut noodzakelijk om toch zoveel mogelijk reacties te krijgen.
De kans dat ik ze moet gaan bellen, acht ik niet zo heel erg groot.

Plaats reactie
Geef gerust je mening, desgewenst geheel anoniem, (Nederlands or English only) maar gebruik dit niet om te adverteren, plaats geen weblinks, geen e-mail adressen en ook alsjeblieft geen scheldpartijen en geen obscene taal. Wil je persoonlijk antwoord, kies dan contact in het hoofdmenu. Veel plezier Ricardo